Hotspot
Zijn projectontwikkelaars gewoon slimmer dan gemeenteraadsleden? Zijn ze het stadsbestuur sowieso te slim af? Vaak hebben ze door de verworven kavels en panden sleutelposities verworven in de stad en daarmee zijn ze een niet te negeren partij als het over stadsontwikkeling gaat. Een aantal weken geleden verwierf Dudok alle panden aan ’t Groothoofd. Dat ging niet zonder slag of stoot en nog altijd zijn de bewoners van de woningen die in deze koop van eigenaar overgaan er zeer verbolgen over. Ook de Kunstkerk ging niet naar een particulier initiatief, maar naar Dudok. Deze week stond in AD de Dordtenaar dat Dudok voor die kerk gerenommeerde ontwerpers heeft aangetrokken om een kwalitatief goed plan te gaan realiseren. So far, so good.
Een andere toonaangevende locatie stond deze week ook ineens volop in de belangstelling. Het “Teerlinkpand”. Op de kop van de Kalkhaven is het één van de mooiste plekjes van Dordrecht. Een prachtig uitzicht over de Oude Maas. Een spoorbrug die mooi van lelijkheid is, maar vooral een plek waar – als het pand goed wordt gerenoveerd – de “place to be” van Dordrecht kan ontstaan. Het zou er even mooi en romantisch kunnen zijn als het bijvoorbeeld rond Hotel New York in Rotterdam is. Een echte hotspot!
Maar eigenaar Van Pelt laat het pand op dit moment verkrotten en het angstbeeld is dat hij straks zijn handen in onschuld wast, het pand sloopt en op die plek een moderne blokkendoos neerzet met dure appartementen met uitzicht over de rivier. De mooiste plek van Dordt, maar dan exclusief voor mensen met een dikke portemonnee.
Vooralsnog lijkt het antwoord vanuit de gemeente slap en futloos. Waar in de Voorstraat wordt gedreigd met dwangsommen en streng wordt opgetreden tegen de verloedering van fraaie panden, lijkt de gemeente hier muisstil. Je kunt projectontwikkelaars immers maar beter te vriend houden. Nu ben ik het daarmee van harte eens. Projectontwikkelaars zijn beter met “fluwelen handschoenen” aan te pakken dan dat je voortdurend het conflict zoekt. Al zijn er met Van Pelt, zo las ik zo her en der, al behoorlijk wat conflicten uitgevochten.
Het Teerlinkpand vraagt erom een publieke functie te krijgen. Een mooie locatie met horeca, terrassen, wellicht zelfs te gebruiken als trouwlocatie en geschikt voor mooie debatbijeenkomsten over actuele Dordtse thema’s. Laat een goede architect en een goede interior designer er over nadenken en er ontstaat op deze plek iets dat kwaliteit heeft. Wil Dudok van de Kunstkerk een “stadsicoon” maken; deze unieke plek die in handen is van Van Pelt heeft werkelijk alles om ook zo’n icoon te worden.
“Wat nodig is, is lef”, sprak de oud KVP-politicus Fons van der Stee ooit. Oude markante panden opknappen vraagt om lef en af-en-toe een “twist” die de leden van “Oud Dordrecht” de wenkbrauwen doet fronsen. Erfgoedvereniging Oud Heemschut is ontdaan over de plannen met de overdekte Vismarkt waar Otto e Mezzo haar pizza’s aan bezoekers aanbiedt. Maar soms vraagt een locatie om een gedurfd ontwerp. Om te behouden wat prachtig is en daar kwaliteit aan toe te voegen.
Met het Teerlinkpand is dat niet anders. Het gehele gebied rondom de Kalkhavens is een prachtig gebied om beter te laten samensmelten met de binnenstad. In die ontwikkeling is die “kop van de Kalkhaven van onschatbare waarde. Dan zal je de projectontwikkelaar moeten verleiden. Moeten uitdagen daar iets te realiseren dat hem wellicht niet direct de hoofdprijs oplevert, maar wel veel voldoening omdat hij bijdraagt aan de kwaliteit van de stad.
Dordrecht heeft een naam op te houden als het erom gaat fraaie panden goed aan te pakken en beeldbepalend te maken. Niet, omdat de gemeente daar altijd het voortouw in neemt, maar wel omdat er mensen rondlopen die het belang er van inzien. Het ontwerp voor Otto e Mezzo is er een voorbeeld van. Het Energiehuis uiteraard. Kunstmin. Villa Augustus. De Kunstkerk straks. De Berckepoort als de gemeente daar een verstandige keuze maakt. En het Teerlinkpand dus. Allemaal plekken waar wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van de stad. Omdat het juist die kwaliteit is waarover bloggers in Duitsland, Zwitserland en België zo graag schrijven.
Misschien goed om af en toe even bij de feiten te blijven:
1. Kunstkerk is aan Dudok en een tweede Dordtse ondernemer gegund, dit is net zo goed een particulier initiatief als dat van een aantal buurtbewoners. Die gunning ging na een zorgvuldige beoordeling van de binnengekomen plannen. Een actieve rol van de gemeente dus, het is immers gemeentelijk eigendom.
2. Er is geen verschil in aanpak van leegstand/verloedering van de panden op de Voorstraat en het pand Teerlink. Zelfde procedure, inclusief vooraankondiging dwangsom.
3. Mogelijkheden op de locatie Teerlink worden flink beperkt door externe veiligheid en geluidsoverlast.