Broodroof
“Door ondeugende ondernemers wordt hun concurrentiepositie nog slechter”, luidt de opvatting van de gemeente Dordrecht. Ik weet niet wat er nu het meest doorklinkt in deze opmerking vanuit het gemeentelijk apparaat. Is het dedain? Is het paternalisme? Onbegrip? Controledrang? Ondernemers willen ondernemen. Wat nu gebeurde was voor veel, met name kleine ondernemers regelrechte broodroof. Gepleegd door mensen met een vast salaris en voldoende bestaanszekerheid. Maar klaarblijkelijk zonder enig inlevingsvermogen.
Natuurlijk ken ik de geldende verordeningen. Natuurlijk valt daarin te lezen dat Eerste Pinksterdag de winkels dicht moeten zijn. Natuurlijk hadden de winkeliers ook op moeten letten. Maar enige pro-activiteit vanuit het stadhuis was wenselijk geweest.
Nu worden er 21 winkels beboet, omdat zij zich niet hielden aan de winkeltijdenverordening. Het creëert een duivels dilemma. De boete ongedaan maken zal voor winkeliers die ter elfder ure besloten hun winkel dan maar dicht te houden onrechtvaardig aanvoelen. De boete opleggen in plaats van een indringende waarschuwing zal voor de overtreders een brug te ver zijn.
Nu was de fraaie Pinksterdag er één met terrasjes om heerlijk te vertoeven, maar geen reden om de stad te bezoeken. Een Kunstrondje Dordt vol dichte deuren. Een antiek & curiosamarkt rond de Nicolaaskerk zonder dat gezellige uitwaaieren door de binnenstad. Toeristen in verwarring en winkeliers achter de geranium met een chagrijnig hoofd.
“Als je voor een dubbeltje geboren bent, bereik je nooit een kwartje” (Jacques van Tol, 1897-1969). Het is een wat defaitistische liedregel uit een overigens mooi oud lied dat Louis Davids op de bühne bracht. Al heb ik meer met het “Mensch durf te leven” dat door Jean Louis Pisuisse werd vertolkt. Ondernemers – en dat zijn winkeliers ook per definitie – willen niet gehinderd door regeltjes de vrijheid om te ondernemen en om hun inkomen te verwerven. Daar hoort nu eenmaal bij dat zij zelf kunnen en mogen beslissen over hun eigen openingstijden. Zelfs als dat betekent dat zij op zondag of op een Christelijke feestdag hun klanten welkom willen heten.
Het is niet de 24-uurs economie waardoor ik pleitbezorger ben van winkels die open zijn op een zon- of feestdag. Die 24-uurs economie kan me gestolen worden; ik ben er strikt genomen geen voorstander van. Het is de levendigheid in de binnenstad en volop ruimte voor de talrijke kleine winkeltjes vol antiek, curiosa en andere leuke snuisterijen waardoor ik graag wil dat de stad niet uitgestorven lijkt om een mooie Pinksterdag. Het is omdat ik van mensen om me heen weet dat het sappelen is om een goed belegde boterham te verdienen in een winkel vol oude, maar mooie spulletjes. Het belangrijkste echter is dat Dordrecht vooral een gastvrije en gezellige stad zou moeten willen zijn. Waar toeristen en dagjesmensen graag naar toe gaan, omdat zij weten dat het er gewoon supergezellig is. Die gastvrijheid liep Eerste Pinksterdag een enorme deuk op. Het vraagt enorm veel publiciteit, communicatie en reclamebudget om dat weer te herstellen.