Vier mei is van ons allemaal

5 reacties

 1. Bram van Broekhoven schreef:

  Begrijp niet, waarom je van mening bent dat dit het verkeerde moment was om het vluchtelingenvraagstuk te benoemen. Op 4 mei worden toch altijd de doden die slachtoffer van de oorlog zijn geworden herdacht?

  Dan is het toch ook heel normaal dat je even stilstaat bij andere landen waar op dit moment nog een hevige oorlog woedt en waarbij nog steeds veel onschuldige slachtoffers vallen?

  En dan toch ook niet vreemd, dat je er dan op wijst dat oorlog leidt tot een vluchtelingenstroom waarbij een levensgevaarlijk reis moet worden afgelegd naar een veiliger oord? Dan is het toch van belang om dan daarbij ook even stil te staan op zo’n moment van bezinning?

  Dan is een toespraak bij het monument op de dag van dodenherdenking toch een ideale gelegenheid? En dat een burgemeester dan zijn mening geeft is toch alleen maar te waarderen?

  Natuurlijk hoef je het helemaal niet met hem eens te zijn, maar dan zou ik toch wel willen weten waarom je het niet met hem eens bent. Had je dan gewild dat de burgemeester alleen maar iedereen welkom heet en dan nog verder een prettige avond toewenst?

  Je vindt blijkbaar dat de burgemeester zijn politieke voorkeur uitspreekt. Dan zou ik wel eens willen weten conform welke politieke partij hij zijn uitspraken deed. Hij is lid van de VVD maar je kan toch niet zeggen dat hij de mening van de VVD in zijn toespraak ten toon heeft gespreid?

  Nee, ik ben er van overtuigd dat de burgemeester zijn toespraak vanuit zijn hart hield. En dat hij ook blij is dat iedereen-van allerlei gezindten- aanwezig is om gezamenlijk op zo’n moment even stil te staan bij het verleden en het heden. Ik heb hem ook horen zeggen dat hij ‘het polderen’ als een belangrijk gegeven in onze samenleving juist waardeert. Met andere woorden: over problemen in de samenleving hoeven wij niet allemaal dezelfde oplossing voor te staan.

  Dat hij daarbij er op wijst dat ‘samenleven’ niet vanuit de overheid moet komen ben ik ook helemaal met hem eens. Het gaat er vooral om dat Dordtenaren laten zien dat zij niet alleen hun les hebben geleerd vanuit het verleden, maar ook bereid zijn om lering te trekken voor een nabije toekomst van onze burgers, Dordtenaren én vluchtelingen.

  Gelukkig grijpt hij af en toe zijn kans om zijn mening te geven.
  En die vrijheid van meningsuiting geldt gelukkig ook voor een burgemeester..

  • Gertjan schreef:

   Ik vond het een evenwichtige en goede toespraak. Hij borduurde er in de Wilhelminakerk op door. Morgen in mijn blog mijn “4 mei gevoel”. De sfeertekening van de bijeenkomst die Eline geeft is wel mooi getroffen.

  • Eline van der Vorm Eline van der Vorm schreef:

   Volgens mij heb ik een behoorlijk lang betoog geschreven over waarom ik het ongepast vind om politieke standpunten te vermengen met vier mei. Omdat iedereen zich daar welkom moet voelen en politiek gewoon niet thuishoort op 4 mei. Het hoort op zo’n moment helemaal niet te gaan om wat Brok zijn mening is over het asielzoekersvraagstuk. Bovendien spreekt Brok niet namens zichzelf, maar namens de gemeente en het gemeentebestuur. Dan past op zo’n moment zoiets niet, en die mening waren meerdere aanwezigen toegedaan. Ik snap best dat als je het met hem eens bent, zoiets lichter wordt opgevat dan als je het niet met hem eens bent.

   • Bram van Broekhoven schreef:

    Dus als je problemen benoemt is het opeens een ‘politieke opvatting’ en geen meningsuiting? En dan zou de burgemeester dus nooit zijn mening mogen geven omdat hij boven de partijen staat ?
    Je begrijpt dat ik het op deze bevrijdingsdag het niet met je eens kan zijn..

 2. Oene schreef:

  Is de tekst van de speech van Brok eigenlijk ergens te vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *